Borgen 3: De serie wordt grimmiger

Op het terrein van de Westergasfabriek loopt van 24 tot 26 mei het Amsterdam Series Weekend. Het eerste festival in Nederland dat compleet in het teken staat van televisieseries uit het binnen en buitenland. Op vrijdag 24 april werd het festival geopend met de eerste twee afleveringen van Borgen 3; het derde seizoen van de bekende Deense serie over media en de politiek.

Terug in de politieke arena
Aan het einde van seizoen twee schreef minister-president Birgitte Nyborg nieuwe verkiezingen uit, in de veronderstelling dat zij deze zou gaan winnen. Niets blijkt minder waar. Seizoen drie speelt zich 2,5 jaar later af, waar je in de eerste minuten al ziet dat Nyborg de verkiezingen heeft verloren en nu in het bedrijfsleven werkt. Toch blijft de politiek haar achtervolgen en kan ze de politieke kwesties niet van zich af zetten. Samen met een oud-partijgenoot en mentor Bent Sejrø en oud-presentarice van TV1 Katrine Fønsmark probeert ze terug in de politieke arena te komen.

Geen oppervlakkige TV-diva
De eerste twee afleveringen van Borgen 3 zetten direct de goede toon neer. Birgitte Nyborg is in de 2,5 jaar dat ze zich in het bedrijfsleven bevond behoorlijk veranderd. Sibde Babett Knudsen, de actrice die de rol van Nyborg vertolkt, weet dit goed neer te zetten en stelt wederom niet teleur als Birgitte Nyborg. Ook andere karakters in de serie hebben een verandering doorgemaakt. Katrine Fønsmark (gespeeld door Birgitte Hjort Sørensen) is moeder geworden, maar lijkt hier eigenlijk nog niet klaar voor te zijn. Hjort Sørensen is volwassener geworden in haar rol en komt niet meer over als de oppervlakkige TV-diva die zij vooral in seizoen één was. Het zijn goede aanpassingen in een serie die met de seizoenen grimmiger wordt.

Grimmig en donker
De sfeer in de politiek is veranderd de laatste tijd, zo ook in Denemarken. De scenarioschrijvers van Borgen hebben dit goed over laten komen. De macht binnen partijen, de mensen die voor zichzelf kiezen; de algehele sfeer in Borgen 3 is wat grimmiger en donkerder dan voorheen. Deze nieuwe sfeer is direct in de eerste twee afleveringen van Borgen 3 voelbaar. Dat belooft dan ook veel goeds voor de rest van het seizoen.

Gezien: Borgen 3
Geregisseerd door: o.a Søren Kragh-Jacobsen, Jesper W. Nielsen en Annette K. Olesen
Cast: Sibse Babett Knudsen, Pilou Asbæk en Birgitte Hjort Sørensen
Meer info vind je op: www.imdb.com

Voorproefje:

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie