Sterke cast Book Club kan oppervlakkigheid niet voorkomen

★★★ Book Club gaat over vier vriendinnen op leeftijd die samen maandelijks een boek lezen. Niet echt spannend, zou je zeggen. Daar komt nog eens bij dat hun liefdeslevens, sekslevens en levens in het algemeen in een aardige sleur zijn geraakt. Daar komt verandering in wanneer één van de vriendinnen besluit om Fifty Shades Of Grey als boek van de maand te kiezen. Dit zorgt voor nieuwe spanning, maar niet genoeg om de film tot een hit te maken.

Indrukwekkende cast

Als Book Club iets in zijn voordeel heeft, is het wel de cast. Jane Fonda, Diane Keaton, Candice Bergen en Mary Steenburgen zijn alle vier vrouwen met een indrukwekkende filmgeschiedenis. Eén voor één zetten zij in Book Club een eigen, overtuigende hoofdrol neer. Kleinere rollen worden gespeeld door onder anderen Craig T. Nelson (The Incredibles, Poltergeist) en Alicia Silverstone (Clueless). Dat zo’n cast dan toch niet helemaal tot zijn recht komt door het verhaal, is natuurlijk eeuwig zonde.

Anticlimax

Het is zeker niet het idee van de film dat het probleem vormt. Het kritiek vanuit de filmwereld, dat vrouwen op leeftijd niet meer aan rollen zouden komen, lijkt met deze film dan toch gehoord te worden. Daarnaast zijn de personages heerlijk herkenbaar. Als (iets) oudere vrouw zelfs bijna pijnlijk, en als jongere zul je misschien oma of moeder erin herkennen. Het grote probleem van de film is de opbouw. De personages krijgen te maken met steeds meer (kleine) problemen, maar de pogingen tot theatrale climax aan het einde van de film slaan de plank mis. Wel geeft Book Club aan het einde nog een mooie boodschap mee: iedereen heeft recht op geluk, hoe oud je ook bent.

Dit alles zorgt ervoor dat Book Club een vermakelijke, kabbelende romcom is, maar nooit zo memorabel zal worden als de acteurs die erin meespelen.

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie