Bohemian Rhapsody – een ode aan de man achter de snor

★★★★★ – Bij de naam Farrokh Bulsara zal het denkbeeldige lampje bij veel mensen niet gaan branden. Daarentegen verbleekt zelfs de zon bij het licht van alle gloeiende lampjes bij de woorden snor, aviator zonnebril en Galileo. De band Queen is al sinds de jaren 70 een begrip met nummers als Killer Queen, Bohemian Rhapsody en Find Me Sombody To Love. In de film Bohemian Rhapsody volgen we het verhaal van Queen met als focus de enige echte Freddie Mercury.

Visueel verrassende biografie
Bohemian Rhapsody vertelt het verhaal van de Britse band Queen en dan met name dat van hun leadzanger, niet de leider zoals hij zelf vaak benadrukte, Freddie Mercury. Door deze biografische setting zit de film vast aan een chronologische volgorde wat al snel makkelijk en voorspelbaar aanvoelt, daarnaast wilden de makers en de bandleden de film graag ‘familie-vriendelijk’ houden waardoor bepaalde onderwerpen oppervlakkig of helemaal niet aan bod komen. Zo is de sfeer in de film tussen de bandleden eigenlijk altijd gemoedelijk, komen drank en drugs wel langs maar worden niet problematisch en AIDS wordt redelijk snel weggewuifd. Hoewel de lijn van Bohemian Rhapsody vast ligt, weet de film visueel te verrassen. Keer op keer is er gekozen voor interessante en afwisselende shots. In iets meer dan twee uur komen 15 jaar aan muziekgeschiedenis voorbij, zonder dat dit gehaast aanvoelt.

De man achter de snor
Hoewel de film het verhaal volgt van de band, ligt de focus op Freddie Mercury, gespeeld door Rami Malek, bekend van zijn rol in de serie Mr. Robot. Om zo dicht mogelijk bij het evenbeeld van Mercury te komen, kreeg Malek een speciaal bitje aangemeten. Mercury had extra hoektanden en kreeg zodoende een heel typisch gebit, bijbehorend uiterlijk en uitspraak. Daarnaast zijn er geluidsopnames gebruikt van Freddie en een audio-like. Dit alles, en zijn acteertalent, zorgt ervoor dat Malek zo overtuigend is, dat heel soms even vergeten wordt dat dit niet de echte Mercury is. Bohemian Rhapsody is er niet op uit om de artiest van zijn voetstuk te halen, maar voelt meer aan als een ode aan de man achter de snor. We maken kennis met een man die op zoek is naar liefde en erkenning. Uitgelicht wordt Mercurys relatie met Mary Austin, zijn seksualiteit, zijn familie en natuurlijk de andere bandleden. Freddie Mercury wordt kwetsbaar neergezet, maar nooit fragiel, de film is openhartig maar niet imago brekend.

Bohemian Rhapsody is het waard om te kijken op een enorm scherm met goede geluidskwaliteit zodat je de muziek zelfs voelt. De film is laagdrempelig en zelfs voor een ieder die enkel de nummers van de radio kent goed te volgen. Deze visuele biografie over Queen en ode aan Freddie Mercury, is een prachtig verhaal over de man achter de snor.

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie