Boekencoördinator Merel blikt terug: de boeken top 5 van 2015

Het is een bekend fenomeen voor iedere boekenliefhebber: het jaar is bijna voorbij en ineens besef je dat een stapel nog ongelezen boeken in je kast je verwijtend aankijkt. Ondertussen heb je natuurlijk alweer een verlanglijstje vol nieuwe boeken gemaakt voor kerst. Boekencoördinator Merel vertelt je in haar boeken top 5 welke mustreads uit 2015 die niet onder een verse lading romans mogen verdwijnen.

 1. Het kan toch niet waar zijn van Joris Luyendijk
Het kan toch niet waar zijn van journalist Joris Luyendijk mag als Boek van het Jaar 2015 natuurlijk niet ontbreken. De winnaar van de NS Publieksprijs onthult kort en krachtig de misstanden in de financiële wereld van The City, Londen. Lees hier de lovende recensie die reporter Sterre schreef.

2. De God met de blauwe ogen van Babah Tarawally
Reporter Melanie recenseerde De God met de blauwe ogen van Babah Tarawally over het leven als asielzoeker. Niet uit 2015, maar zeker actueel. De roman doet je twee keer nadenken over de warme chocolademelk die je normaal gedachteloos naar binnen zou slokken.

3. Drie boeken om de werkelijkheid te vergeten
Is een realiteitscheck een beetje te veel voor je, zo tussen de gangen van het kerstdiner door? Duik dan in de rijke fantasiewerelden van Hanna Bervoets’ Efter en De keuze van Wind van Fram Bambust. Twee totaal verschillende, maar meeslepende romans die je alles om je heen eventjes doen vergeten. Het vervolg op de Millenium-trilogie Wat ons niet zal doden van David Lagercrantz heeft – voor wie van thrillers houdt – zeker hetzelfde effect.

4. Een flinke dosis non-fictie
Voor de liefhebber van non-fictie is er een overvloed aan bakboeken zoals Bakken met Menno, de winnaar van Heel Holland Bakt. Het minder culinaire type kan zich gelukkig ook bezighouden met The Writing Notebook, Nederland in 51 voorwerpen of How to visit an artmuseum.

5. Wij van David Nicholls
Een laatste aanrader is Wij van David Nicholls, volgens reporter Hanneke ook wel de koning van emoties. Nicholls slaagt er – net als in zijn vorige boek One Day – dan ook in je zo verliefd te laten worden dat je in het boek wil kruipen om de hoofdpersoon bij te staan.

Nog meer boekentips voor de kerstvakantie? Check de top 25 Best Books van de Huffington Post hier: www.huffingtonpost.ca

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie