Lawaaipapagaaien en PVV-stemmers in bundel Schooldagen

★★★★ – Van ADHD-kinderen en ‘lawaaipapegaaien’ tot de stille, verlegen nerds. Van sufferdjes tot helden. Met zijn columns, samengebundeld en bewerkt tot Schooldagen, geeft muziekdocent Gerwin van der Werf een ode aan leerlingen in alle soorten en maten. De herkenbare verhaaltjes zijn genieten voor iedereen die op school zit of heeft gezeten.

Bijna een roman
Gerwin van der Werf (1969) is muziekdocent op een middelbare school in Oegstgeest, waarover hij regelmatig columns schrijft in Trouw. Zijn nieuwe bundel Schooldagen beslaat maarliefst 88 columns, waarvan sommige al in de krant verschenen. De verhalen hebben nieuwsgierigmakende titels als ‘Stagiair op wieltjes’, ‘Vijftig tinten’, ‘Hé, hou je kop effe’ en ‘Pisvingers’. De lezer volgt het wel en wee van de bevlogen muziekdocent en zijn collega’s, maar vooral van de pubers die de school vullen met hun luidruchtige aanwezigheid. Doordat verschillende onderwerpen – zoals het gebruik van iPads – en leerlingen terug blijven keren, leest de bundel bijna als een roman.

Feest der herkenning
Schooldagen is een feest der herkenning voor ouders, (oud-)leerlingen, docenten… voor iedereen dus! Bij Van der Werf valt niemand buiten de boot. Bij vrijwel alle verhalen komen er herinneringen aan de eigen schooltijd naar boven. Van der Werf weet de lezer met korte en vrij eenvoudige schetsen te laten schateren van het lachen. Maar juist doordat iedereen zich iets kan voorstellen bij de hilarische dan wel pijnlijke situaties, is de bundel soms zo herkenbaar dat het cliché wordt.

Een lach en een traan
Van der Werf blinkt uit in scherpe, humoristische observaties. Zo schrijft hij over een ADHD-leerling die binnen komt stormen: “Ik heb niet zo’n zin in Mark, maar Mark wel in mij.” Ook figuren worden onder de loep genomen, waaronder gymleraren: “Gymleren klagen niet. Als ze problemen hebben met een leerling, zetten ze hem derde honk of laten ze hem speervangen. Daarna wordt er gelachen en op schouders geslagen.” Maar naast humor bevat Schooldagen ook schrijnende passages, bijvoorbeeld over de scholierenverkiezingen, wanneer de PVV zeer populair blijkt. De internationale leerlingen zijn geschokt: “They want me out of the country, sir!” Wat zeg je daarop als mentor? Dat, en meer, lees je in het dynamische Schooldagen.

Gelezen: Schooldagen
Geschreven door: Gerwin van der Werf
Uitgegeven door: Atlas Contact
Verschenen: juni 2014
Meer info vind je op: http://www.gerwinvanderwerf.nl/

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie