Beheersing en misleiding in meesterwerk Oog om oog

★★★★★ – Voor young adults zijn er al jaren prachtige boeken verkrijgbaar, vooral in het Engels. Met Oog om oog zet Buddy Tegenbosch hier een prachtig Nederlands werk tegenover. Zelfs de meest geoefende lezer zal zich door deze meesterlijke schrijver om de tuin laten leiden. Oog om oog is een feestje voor young adults en voor iedereen die zich nog even jong wil voelen.

Tijd om te luchten
Oog om oog begint niet conventioneel met het eerste hoofdstuk. Tegenbosch trakteert zijn lezer eerst op een prachtig motto van Pearl Jam, een kort berichtje van de verteller aan de lezer en een mysterieus proloogje. Deze proloog eindigt met: ‘De zoemer gaat. Twaalf uur. Een harde klik. De deur schuift automatisch open. Bezoekuur. Of zoals ze hier zeggen: tijd om te luchten.’ Je hoeft geen genie te zijn om te bedenken wat hier gesuggereerd wordt. De hoofdpersoon van Oog om oog zit in een gevangenis, wat gezien de titel natuurlijk niet zo vreemd is. Hoe dit precies zit, wordt pas op de allerlaatste pagina duidelijk. Het mooie is dat Tegenbosch zijn lezer vanaf de eerste pagina al op het verkeerde been zet, zoals hij eigenlijk op iedere pagina van Oog om oog op voor elkaar krijgt.

Vlees en bloed
Wanneer hoofdpersoon Jaap-Jan begint aan zijn studie psychologie, houdt hij zichzelf voor dat alles anders zal zijn. De demonen uit zijn verleden laat hij achter in zijn ouderlijk huis en hij neemt een rigoureus besluit: niet langer aan de zijlijn staan, maar eindelijk meedoen aan het leven. Dat lukt wonderbaarlijk gemakkelijk, dankzij zijn gloednieuwe vrienden Scrabble, Mi-Lan en Liza. Hij woont in een prachtig landhuis, is onmiddellijk razend populair, krijgt een baantje in de hipste club van de stad – zijn geluk kan niet op. Tegenbosch weet door middel van flashbacks en inzicht in de gedachten van Jaap-Jan een personage van vlees en bloed neer te zetten. Wanneer de grote pestkop uit het verleden weer opduikt, schrikt de lezer haast net zo erg als Jaap-Jan zelf.

Less is more
Tegenbosch toont zich in Oog om oog de koning van de misleiding. Met zorgvuldig geplaatste flashbacks en subtiele terugverwijzingen naar Jaap-Jans verleden, dringen de vermoedens zich als vanzelf aan de lezer op. Tegenbosch loopt niet te koop met zijn geniale plotwendingen. Veel schrijvers kondigen met veel pompeus tromgeroffel de onthulling aan van een lang verborgen geheim. Tegenbosch doet dat subtieler, waardoor de lezer zich serieus genomen voelt. Zelfs na een onthulling blijf je zelf aan het interpreteren. Een sprekend voorbeeld: ‘Inmiddels ben ik erachter hoe Scrabbles vork in de steel zit. Achteraf gezien lag het nogal voor de hand, maar dat is meestal zo.’ Niets meer, niets minder. Het spreekwoord luidt niet voor niets: less is more. Beheersing kenmerkt de meester. Dat Tegenbosch tot dit uitstervend ras schrijvers hoort, heeft hij met Oog om oog onomstotelijk bewezen.

Gelezen: Oog om oog
Geschreven door: Buddy Tegenbosch
Uitgegeven door: Van Goor
Verschenen in: oktober 2015
Fotocredit: Buddytegenbosch.nl
Meer info vind je op: buddytegenbosch.nl

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie