Zie jij DOEN in DrOmEN van debutante Zonneveldt?

★★★★ – “En zolang we elkaar doen in dromen lieten zien, was er niemand die ons kon tegenhouden.” Zo eindigt de debuutroman van de vijftienjarige Sara Zonneveldt. De kaft van DrOmEN is als een vrolijke kindertekening, wat heel goed bij het verhaal past. Je kunt aan de woordkeuze zien dat de schrijfster nog jong is, maar dat past tegelijk heel goed bij haar doelgroep. Zonneveldt levert een waardige bijdrage aan het genre van de realistische YA-roman.

Geen Green, maar een groentje
De realistische YA-roman is inmiddels een uitgekauwd genre. De meeste schrijvers blijven hangen in clichés – maar ja, niet iedereen kan John Green zijn. Voor een debuutroman van een jong meisje, is DrOmEN een heel aardig boek. Het niveau van John Green benadert Zonneveldt helaas (nog) niet. Je kunt nu eenmaal niet van een vijftienjarige debutante verwachten dat ze met de koning van het genre kan wedijveren. Waar Green op onverwachte wijze de liefde tussen twee pubers beschrijft, is Zonneveldt weinig origineel: “Jacks vingers raakten mijn wangen aan. Ik had geen idee meer hoe laat het was, welke dag het was, en zelfs niet meer wat mijn naam was. Het enige wat ik wist was dat mijn longen om lucht schreeuwden en mijn hart om Jack, Jack, Jack.”

Het begin van een prachtige liefde…
Het verhaal van DrOmEN is heel simpel. Lucy, bijna zestien, wordt door haar ouders klaargestoomd om hun café over te nemen. Dat Lucy helemaal geen zin heeft om een café te runnen, maakt weinig uit. Op een dag krijgt Lucy geheimzinnige brieven van een jongen die in ieder geval op papier heel leuk is. Samen met haar beste vriendin Karen gaat ze op onderzoek uit in de hoop aan het begin te staan van een prachtig liefdesverhaal. Deze verhaallijn wordt goed uitgewerkt, al zijn de plotwendingen niet erg spannend of verrassend. In de kantlijn speelt er ook nog van alles, zoals het vraagstuk of Lucy’s vader wel echt haar vader is. Deze zijpaden had Zonneveldt beter niet kunnen bewandelen, want ze blijft erg op de oppervlakte.

Doen in dromen!
Gelukkig weet Zonneveldt soms haar lezers wél te verrassen. Zo gaan Jack en Lucy op een dag naar een klein dorpje, waar ze uitgenodigd worden bij vluchtelingen thuis. Tussen neus en lippen snijdt Zonneveldt hier op natuurlijke wijze een heel actueel onderwerp aan. “De mensen willen ons hier niet hebben,” vertelt een vrouwelijke vluchteling, “ze denken dat we niet goed zijn voor hun land.” Lucy is hier erg verbaasd over: “Medelijden vulde mijn hart. Zafirah kwam zo aardig over, waarom deden mensen zo raar tegen haar en haar man en baby? Ze was een méns, geen besmettelijke ziekte.” Wat je ook vindt van het boek zelf, de titel DrOmEN is leuk gevonden. Als je goed kijkt, zie je dat er twee woorden in verpakt zitten: dromen en doen. De personages moedigen elkaar dan ook constant aan om hun dromen om te zetten in acties. Vandaar ook het hoopvolle einde: “En zolang we elkaar doen in dromen lieten zien, was er niemand die ons kon tegenhouden.”

Dromen3 (1)

Leuk weetje: Sara Zonneveldt bracht DrOmEN oorspronkelijk uit op de verhalensite Wattpad. Deze site heeft uiteindelijk voor haar doorbraak gezorgd. Interesse in meer boeken die oorspronkelijk van Wattpad afkomstig zijn? Lees dan meer over de After-serie van Anna Todd en Supernatural Boarding School van Mokita Kivila.

 

Gelezen: DrOmEN
Geschreven door: Sara Zonneveldt
Uitgegeven door: Van Goor: Best of YA
Verschenen op: 8 april 2016
Fotocredit: Cinderellis.nl, Oogopdetoekomst.nl, Benny Proot
Meer info vind je op: www.wattpad.com

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie