Anders zijn mag volgens De Keuze van Wind

★★★★ –  Wind, Onyx, Kiezel, Faial, Grenen en Basalt – slechts enkele namen uit de verrassende nieuwe roman De Keuze van Wind van Fran Bambust. Na enkele boeken voor jongere kinderen komt de eigenzinnige schrijfster nu ook met een roman voor Young Adults. Doordat de luchtige schrijfstijl en bijzondere wendingen niets afdoen aan de boodschap dat anders zijn helemaal oké is, is het verhaal ook geschikt voor volwassenen.

Wind blaast je weg
Dat namen een wereld van betekenis in zich kunnen vatten, weten we al sinds jaar en dag (bijvoorbeeld Courtois in Vanden vos Reynaerde). Fran Bambust – een schijfster met een buitengewoon bijzondere naam – tilt het idee van de speaking name naar een heel nieuw niveau. Hoofdpersonage Wind is ongrijpbaar en veranderlijk als het element wiens naam ze draagt. Haar open, onbevooroordeelde en speelse kijk op de wereld waait als een frisse wind door De Keuze van Wind. De lezer laat zich al snel meevoeren in de stormen die Wind veroorzaakt. Tegenstribbelen heeft geen zin, want Wind heeft een ijzeren wil.

Wie is Wind?
De Keuze van Wind speelt zich af op het fictieve eiland Syana, waar het leven van alle inwoners van de Citadelstad aan regels gebonden is. Voor hun zestiende verjaardag moet iedereen op het Plein van de Eeuwige Waarheid verkondigen met wie ze de rest van hun leven willen spenderen, en welke baan ze zullen uitoefenen. Winds beste vriend Onyx weet allang wat hij wil: een baan in de voetsporen van zijn machtige vader en voor altijd samen blijven met Wind. Helaas heeft Wind zich nog nooit aangepast aan de mensen om haar heen en ook nu is ze dat niet van plan. Het hele boek is Wind op de vlucht voor het maken van keuzes. Ze wil elke dag iets anders, laat staan dat ze weet met wie ze de rest van haar leven opgescheept wil zijn. De roman laat zich lezen als een pleidooi voor acceptatie, maar net zo makkelijk als een zoektocht van een jong meisje naar haar identiteit. De inwoners van Syana maken van alles wat afwijkt een probleem, behalve van homoseksualiteit en transgenders. Dat is vreemd, maar zorgt ook voor een heerlijk vervreemde context voor Winds ontdekkingstocht naar haar eigen voorkeuren.

Lekker anders
Het klinkt als een vreemd verhaal, en dat is het ook. Zelfs de opbouw van het boek iets bijzonder: de delen hebben de naam van bijzondere ‘plantsecten’ (een kruising tussen planten en insecten) die op het eiland leven. Het feit dat Bambust ervoor gekozen heeft het perspectief bij een standbeeld te leggen, maakt dat het boek niet meteen weet te boeien. De verteller noemt Wind altijd ‘jij’, wat verwarrend werkt. Het is dus even zoeken naar de beste manier om het boek te lezen; vooral niet proberen alles te ontcijferen en gewoon accepteren dat De Keuze van Wind geen dertien-in-een-dozijnverhaal is. En laat dat nu net zijn waar de roman over gaat: anders zijn en dat onvoorwaardelijk van jezelf en anderen accepteren. Bambust heeft met De keuze van Wind een mysterieus boek neergezet dat je in iedere levensfase kunt lezen en waaraan je nieuwe kanten blijft ontdekken.

 

Gelezen: De keuze van Wind
Geschreven door: Fran Bambust
Uitgegeven door: Clavis
Verschenen op: 13 oktober 2014
Fotocredit: Smore.com
Meer info vind je op: www.clavisbooks.com

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie