Boeken coördinator Sanne blikt terug: De boeken top 5 van 2013

Een top vijf samenstellen van de beste culturele hoogstandjes van het afgelopen jaar: een pittige taak. Al helemaal als je pas halverwege het jaar bent begonnen. Gelukkig was ik voor mijn aanstelling als boeken coördinator al een fervent lezer. Hieronder de boeken die ik afgelopen jaar zo snel verslond dat ze mijn nachtkastje nooit hebben gehaald.

1. John Williams – Stoner
2013 was toch wel het jaar van Stoner, de herontdekte roman van Amerikaanse schrijver John Williams (1922-1994). De roman stamt uit het jaar 1965 en beleefde in 2013 een wedergeboorte. En terecht! Stoner is een spectaculaire roman over een weinig opmerkelijke man. Voor lezers die zich niet laten afschrikken door wat melancholie.

2. Dave Eggers – De cirkel
De boekenjury bij DWDD noemde de nieuwe Dave Eggers een must read. Na het zelf lezen en recenseren kon ik dat beamen. Wat een geweldig griezelig boek is De Cirkel. Eggers maakt ons bewust van de gevaren van sociale media. Met name de grote herkenbaarheid van de wereld die hij schetst maakt Dave Eggers tot een van de meest relevante schrijvers van 2013.

3. Arthur Japin – De man van je leven
De man van je leven is een bijzondere toevoeging aan het oeuvre van Japin. Een humoristische en luchtige stijl overheersen in het boek: een bijzondere keus van de schrijver. Het verhaal gaat over zware thema’s, maar is toch erg toegankelijk door de fijne schrijfstijl. Hierdoor is deze niet enkel interessant voor Japin-liefhebbers.

4. Khaled Hosseini – En uit de bergen kwam een echo
Wie kent de klassieker van Khaled Hosseini niet; De Vliegeraar is een geliefd boek van vele lezers over heel de wereld. In de nieuwste roman van de schrijver, die dit jaar verscheen, wordt wederom een prachtig verhaal verteld. Het boek leest als een trein en doet zeker niet onder voor de eerder verschenen bestsellers. Hosseini is een geboren verhalenverteller.

5. Donna Tartt – Het puttertje
Het Puttertje werd gekarakteriseerd door een gigantische mediacircus. De recensies lagen al klaar voor de verschijningsdatum. Dat de verwachtingen hooggespannen waren is niet gek: Tartt werkte elf jaar lang aan het boek. Alleen daarom al een ervaring om te lezen.

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie