Sporten als een jonge Barracuda in Tsiolkas’ roman

★★★★ – Dat topsport veel van je vergt, is weten de meeste mensen wel. Maar hoeveel die prestatie echt voor een sporter betekent, wordt pas duidelijk als je het zelf meemaakt. Of als je mag meekijken in het hoofd van een toptalent, zoals in Barracuda. 

Mentale strijd
Barracuda van Christos Tsiolkas vertelt het verhaal van de jonge Daniël Kelly, die over een groot zwemtalent beschikt. Als hij een beurs krijgt voor een prestigieuze school en daar gaat trainen voor de (inter)nationale kampioenschappen, krijgt hij al snel de bijnaam ‘barracuda’: een vraatzuchtige vis, die vaak nog meer gevreesd wordt dan een haai. Zwemmen is namelijk alles voor Daniël. Fysiek lukt het hem ook wel, maar de bijbehorende, mentale strijd is voor hem een wedstrijd op zich.

Intrigerende levenspuzzel
Daniël is een moeilijke jongen. Het duurt even voordat de lezer een plekje in zijn hoofd kan veroveren, maar al snel leer je hem kennen als een bedachtzame, gedreven en goede jongen. Het verhaal wordt vanuit zijn perspectief verteld en volgt hem in meerdere tijden in zijn leven. Verschillende jaren komen voorbij, in niet-chronologische volgorde. De jaartallen lijken willekeurig door elkaar gehusseld, maar dat is niet het geval. De zorgvuldige mix van tijden dient een duidelijk doel: elke gebeurtenis vertelt een klein detail en fungeert zo als een klein puzzelstukje van de grote levenspuzzel van Daniël. Zijn verhaal blijft elke bladzijde intrigeren.

Ongemakkelijk levensecht
Barracuda is niet alleen het verhaal van een ongekend zwemtalent. Tsiolkas beschrijft ook het verhaal van een gewone puberjongen, met alledaagse worstelingen en onzekerheden. Zo denkt Daniël na over zijn lichaamsbeharing, trekt hij zich af in een washandje en wordt hij door de jongens van zijn school uitgescholden voor ‘homo’ – en inderdaad: Daniël valt op jongens, maar volgens de jonge zwemmer maakt dat het leven niet echt lastiger. De seksuele scènes in het verhaal zijn soms erg expliciet en doen bijna ongemakkelijk aan. Toch zijn het juist deze scènes die het intrigerende verhaal van Barracuda levensecht maken.

Gelezen: Barracuda
Geschreven door: Christos Tsiolkas
Uitgegeven door: Anthos
Verschenen op: juli 2014
Meer info vind je op: www.amboanthos.nl

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie