Onverwachte thriller Zwaartekracht

★★★ – Ben je fan van Expeditie Robinson én Obese? Dan is Zwaartekracht de perfecte combinatie! Emma heeft een levensgroot probleem: ze is veel te zwaar. Om hier iets aan te doen reist ze af naar een Grieks eiland met een groep lotgenoten. De deelnemers worden onderworpen aan een streng regime, maar als een van hen na een paar dagen plotseling overlijdt, slaat de stemming om van hoop naar angst.

 

Meer roman dan thriller

Zwaartekracht lijkt niet op de doorsnee thriller. Het begint met een heftige flashback waarin een meisje wordt gepest om haar gewicht. Het heden wordt afgewisseld met flashbacks over het gepeste meisje, deze geven een interessant perspectief. De andere, belangrijkste verhaallijn volgt Emma. Na jaren geworsteld te hebben met haar gewicht, gaat ze meedoen aan een bootcamp in Griekenland. Dit ‘fatcamp’ is het begin van haar nieuwe leven, maar al snel lijkt het meer op een strafkamp dan een afvalkamp. Iedere dag sporten en honger lijdenvbeginnen zijn tol te eisen bij de deelnemers, waardoor Zwaartekracht meer op een dagboek lijkt van een deelnemer uit Obese dan een spannende thriller. Doordat de eerste moord pas vrij laat in het verhaal komt, leest het verhaal meer weg als een roman dan een thriller.

Vragen zonder antwoorden

Wanneer een van de deelnemers van de afvalgroep plotseling komt te overlijden, lijkt er iets niet in orde te zijn. Emma en de lezer worden steeds sceptischer over de motieven van de anderen. Want waarom doet Paula eigenlijk zo vijandig? Wat voert die enge taxichauffeur in zijn schild? En waarom slaapt Rob niet in zijn eigen bed? Door de vertelsituatie vanuit Emma’s perspectief zijn haar vragen en onzekerheid over de toestanden realistisch en geloofwaardig. We leven volledig met haar mee in haar onzekerheden, angsten en natuurlijk haar afvalrace.

Overtuigende spanning

Het schrijven van één boek door twee auteurs, namelijk de zussen Alexandra en Victoria Nagelkerke, is erg goed gelukt in het geval van Zwaartekracht. De spanning en wanhoop van Emma zijn voelbaar door het boek heen en de thriller kruipt onder de huid van de lezer. Dit psychologische verhaal heeft een originele setting: de combinatie van Expeditie Robinson en Obese werkt. Er is geen intense spanning in Zwaartekracht en je houdt niet je adem in, maar als je eenmaal eraan begonnen bent is het wel zo’n boek dat in één keer adem uit moet. De sluimerende spanning is goed gedoseerd en is overtuigend. Al met al is Zwaartekracht niet erg spannend, maar leest het wel lekker weg.

 

Gelezen: Zwaartekracht
Geschreven door: Eva Monté
Uitgegeven door: De Crime Compagnie
Verschenen op: april 2016
Fotocredit: crimecompagnie.nl en lifestylelog.nl
Meer info vind je op: http://crimecompagnie.nl/

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie