Filmisch geschreven Verbroken raakt de juiste snaar

★★★ – Linda Jansma’s thriller Verbroken is filmisch geschreven met intrigerende verhaallijnen en een spannend plot. De thriller gaat over ethisch hacker Mara de Wolff, die op informatie stuit die niet voor haar ogen is bestemd. Het is dan ook geen verbazing dat de filmrechten van Verbroken zijn verkocht aan Incredible Film. “Een mooie kroon op mijn werk”, noemt Jansma het.

Verboden informatie

De proloog zet meteen de setting van Verbroken. Met een kloppend hart en een adrenaline rush zit de spanning er meteen goed in. Ethisch hacker Mara de Wolff krijgt de opdracht om het netwerk van mediabedrijf Dutch Broadcast Group te testen op veiligheidsrisico’s. Het hacken van Mara is niet erg uitgebreid beschreven, iets wat voor de leek niet uitmaakt, maar voor iemand met wat meer verstand ervan jammer kan zijn. Mara’s opdracht voor de Dutch Broadcast Group loopt volledig uit de hand als ze informatie tegenkomt die niet gezien had mogen worden.

Verschillende verhaallijnen

In Mara’s pogingen om dit plan te stoppen wordt ze steeds verder meegesleept, tot ze niet meer terug kan. Ze ontdekt dat iemand op het punt staat een aanslag te plegen dat duizenden mensen het leven kan kosten en waarvan de gevolgen heel Nederland zullen treffen. Het plot is zorgvuldig opgebouwd in meerdere verhaallijnen, die eerst vooral verwarring scheppen, maar beetje bij beetje vallen de puzzelstukjes in elkaar. Er zijn drie verhaallijnen: Mara in het heden, Mara in het verleden en door de ogen van de terroristen. Door je stukken te geven uit verschillende plaatsen en tijden weet Jansma de lezer in haar greep te houden. Op één nogal grafische moordscene na speelt de psychologische thriller vooral in op het inlevingsvermogen van de lezer.

Realistisch

De thriller is realistisch geschreven en de gebeurtenissen lijken zo hier plaats te kunnen vinden. De setting is zorgvuldig opgebouwd en voelt levensecht aan, zeker met de recente terreurdreigingen en de steeds snellere opkomst van technologie. Radicalisering, hacken, aanslagen en terrorisme zijn aan de orde van de dag. Ook het leven van Mara is zorgvuldig opgebouwd en haar karakter is veelzijdig beschreven. Door de filmische beschrijvingen van Jansma kan je eenvoudig een voorstelling maken van de situatie. Het is dus geen wonder dat de filmrechten recentelijk zijn verkocht en de adaptatie van Verbroken onderweg is. Deze thriller houdt je in z’n greep!

Verbroken (Linda Jansma)

Gelezen: Verbroken
Geschreven door: Linda Jansma
Uitgegeven door: De Crime Compagnie
Verschenen op: 6 juni 2015
Fotocredit: thrillerlezers.blogspot.com
Meer info vind je op: www.crimecompagnie.nl

 

 

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie