Blue jeans in Utrecht

Heb jij wel eens een spijkerbroek gedragen? Waarschijnlijk wel, want Nederlanders dragen het grootste aantal spijkerbroeken per hoofd van de bevolking. De tentoonstelling Blue jeans is voor iedereen in Nederland interessant. Dit is pas de eerste jeanstentoonstelling in Nederland! Waarom het zolang moest duren weet niemand, ze is zeker het bezoeken waard. Deze expositie vol spijkerbroeken staat tot 10 maart in het Centraal Museum Utrecht.

Diverse Jeans
Alle kanten van de spijkerbroek komen in beeld in deze tentoonstelling. De geschiedenis van de spijkerbroek, de veranderende modegrillen, de duurzaamheid, de donkere kant van de spijkerbroek en het productieproces komen aan bod. Natuurlijk zie je door de hele tentoonstelling heen veel kledingstukken gemaakt van spijkerstof. Voornamelijk broeken, maar ook jurken, jassen, rokken, overalls en zelfs schoenen staan tentoongesteld. Sommige personen vertellen over hun passie voor jeans. Iemand die spijkerbroeken spaart en zijn favoriete spijkerbroek aan het museum heeft uitgeleend bijvoorbeeld. Je krijgt een hele nieuwe blik op die spijkerbroeken in je kast.

De Rode Winkel
Midden tussen al dat blauw, vind je ineens de Rode Winkel. Deze winkel verkocht als een van de eerste in Nederland spijkerbroeken. Dit gebeurde stiekem onder de toonbank, omdat de spijkerbroek een rebels kledingstuk was! Nu bestaat de winkel 175 jaar en speciaal voor deze tentoonstelling is er een aantal prachtige kledingstukken gemaakt die geveild worden. De opbrengsten hiervan gaan naar War Child. De kledingstukken zijn ook niet door de minste gemaakt, grote merken als Wrangler, Lee en LeviĀ“s hebben unieke spijkerbroeken speciaal voor dit doel gemaakt. Echte collectors items dus!

Zelf aan de slag
Na alles over spijkerbroeken te hebben geleerd begint het te kriebelen. Precies op dit moment loop je het atelier van Koen Tossijn binnen. Hier liggen een paar honderd oude spijkerbroeken en dozen vol knopen, draad en spelden. Er staan naaimachines en andere nuttige afwerkingsmachines. Hier ben je vrij om te knutselen en een oude spijkerbroek helemaal hip en nieuw te maken. Of misschien maak je liever een leuke tas? Alles wat je maakt mag je mee naar huis nemen en ook ik kon die verleiding niet weerstaan. Zo liep ik het museum weer uit met een nieuw iPhone hoesje en een hippe armband! Leuk voor iedereen en je leert hier weer een hele andere, gerecyclede kant van de spijkerbroek kennen.

Tip: Wanneer je in het museum bent, vergeet dan niet een bezoekje te brengen aan het restaurant met een prachtige jeans kerstboom!
De tentoonstelling Blue jeans is tot en met 10 maart te zien in het Centraal Museum Utrecht.
Meer informatie over het museum en de andere tentoonstellingen vind je hier: http://centraalmuseum.nl/

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie