Benauwende beelden bij State of Prison

State of Prison wordt gepresenteerd door FOTODOK, een platform voor Nederlandse documentaire fotografie. De expositie toont werk van vijf internationale fotografen die het voor elkaar hebben gekregen om gevangenissen in beeld te brengen ondanks beperkingen die hen daarbij werden opgelegd. De fotoseries roepen stuk voor stuk een benauwend gevoel op.

Restricties
Het wordt steeds moeilijker om in overheidsgebouwen zoals gevangenissen en scholen te fotograferen. Dit is grotendeels te wijten aan de komst van het internet: er wordt gevreesd voor het online verschijnen van de beelden. Steeds vaker worden filmpjes en foto’s online geplaatst die niet via andere wegen bij het publiek kunnen of mógen komen. Het internet heeft ons in die zin veel vrijheid gegeven maar zorgt ook voor meer argwaan en restricties. In gevangenissen mogen bijvoorbeeld meestal geen portretten gemaakt worden en ruimtes worden ontoegankelijker.

Isolatie
Nico Bick heeft toegang gekregen tot de Bijlmerbajes en exposeert onder andere een serie foto’s van de isoleercellen. Uiteraard zijn de interieurs telkens hetzelfde, op de leuzen die op de muren en plafonds zijn gekalkt na. De foto’s geven een beklemmend gevoel. Alles wat gevangenen zien zijn ommuurde ruimtes die er eindeloos hetzelfde uitzien. Mathieu Pernot laat met zijn serie Les Hurleurs mensen zien die schreeuwen naar iemand die in de gevangenis zit. De isolatie is ook hier, in minder letterlijke zin, voelbaar.

Poppenhuisjes
De serie van Jürgen Chill toont cellen die van bovenaf gefotografeerd zijn. Het is alsof je binnen gluurt in poppenhuisjes. De persoonlijke inrichting met gekleurde dekens en tafelkleden is bijna gezellig, wat versterkt wordt door de manier van fotograferen. Toch kun je er niet onderuit dat het uiteindelijk een heel klein kamertje is met tralies waarin iemand opgesloten zit.

Kil en afstandelijk
De expositie is gevestigd in een leeg kantoorpand en voelt door de witte ruimtes clean en kil aan. Dit past goed bij de beelden die allemaal duidelijk de isolatie en afstandelijkheid voelbaar en zichtbaar maken. Alleen in de beelden van Carl de Keyzer is dit minder opvallend aanwezig. Hij laat vooral het (verschrikkelijke) leven zien in Syberische gevangenissen. Je ziet het typische geprakte gevangenisvoer in grijze schaaltjes en de afwezigheid van enige emotie bij de jongens en mannen. Daarna besef je ook dat zij opgesloten zitten in dat gebouw waarin de tijd stilstaat, afgesloten van de rest van de wereld.

Beeld: Monique van de Wijdeven

Gezien: State of Prison, een tentoonstelling van FOTODOK.
Nog te zien t/m 25 april 2010.
Adres expositieruimte: Van Asch van Wijckskade 28 te Utrecht.
Meer info: www.fotodok.org

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie