Bakken voor je leven: een degelijke chicklit met losse eindjes

★★ – Bakken voor je leven (Sarah Vaughan) past in de hedendaagse hype met programma’s als Heel Holland Bakt en Cake Boss. De bakliefhebber zal zeker aangesproken worden door het verhaal, maar voor de boekliefhebber is het een tegenvaller: veel losse eindjes en een warrig plot.

Moederkloek en bijstandsmoeder
In Bakken voor je leven gaan vijf fanatieke bakkers de strijd met elkaar aan in een bakwedstrijd van een bekende winkelketen. Ze willen allemaal baklegende Karen Eaden, eens het gezicht van de keten, opvolgen en het bijbehorende geldbedrag winnen. Elk heeft een eigen motief. Zo wil bijstandsmoeder Claire graag geld om haar dochtertje te verzorgen en is moederkloek Jenny wanhopig op zoek naar de erkenning die ze van haar familie niet krijgt. Wie verdient die felbegeerde eerste plek het meest?

Wie is het?
Vicki, Jenny, Claire, Karen, Mike… de hoeveelheid namen van personages dat aan het begin van het verhaal gedropt wordt, is wel een beetje verwarrend. Wie is nou wie? En dan zijn de familiefiguren nog niet eens benoemd. Plus de zijlijn van baklegende Karen Eaden, om wie het hele verhaal eigenlijk heen gesponnen is. Uiteindelijk komen die verschillende verhaallijnen wel tot rust, maar dan is het verhaal al wel een stuk gevorderd. Nadeel is dus dat de lezer pas halverwege het verhaal echt kan aarden.

Losse eindjes
Zoals de titel wellicht al voorspelt (Bakken voor je leven, seriously?), is het verhaal niet heel sprankelend of origineel. De dialogen klinken een beetje gemaakt, zijn voorspelbaar en komen daardoor niet echt over. De relatie- en familieperikelen van de personages zijn van alle tijden, iets wat wel een hoge herkenbaarheidsfactor oplevert. Jammer is wel dat de privélijnen niet helemaal goed worden afgerond. Sommige vrouwen beginnen een beter leven, bij anderen valt er slechts te raden wat er met hen zal gebeuren. Resultaat: een ontevreden gevoel bij het omslaan van de laatste pagina.

Gelezen: Bakken voor je leven
Geschreven door: Sarah Vaughan
Uitgegeven door: De Fontein
Verschenen op: maart 2015
Meer info vind je op: uitgeverijdefontein.nl

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie