Arctic Monkeys klinkt stuk volwassener

Vlak voor de release van hun vijfde album speelde het Sheffieldse viertal nog in Nederland, daarna waren ze nog headliner van het grote Glastenbury en maandag kwam die cd dan ook eindelijk uit. De Arctic Monkeys’s vijfde plaat heet AM en klinkt een stuk duisterder en volwassener dan alle vorige platen.

Niet meer zo braaf
Het eerste dat opvalt is zijn de onderwerpen waar frontman Alex Turner over zingt. After-parties tot diep in de nacht, bij meisjes op bezoek gaan en andere dingen die passen bij het rockster imago. De band heeft altijd al veel teksten over soortgelijke onderwerpen gehad, maar op deze plaat klinken ze toch echt volwassener. De Arctic Monkeys zingen niet meer braaf ´I bet you look good on the dance floor´, maar ´It´s not like I´m falling in love, I just want you to do me no good´.

Groove
Die laatste zin komt uit het nummer Nr. 1 Party Anthem. De titel doet denken aan een vrolijk, dansbaar nummer, maar niets is minder waar. Dit nummer is de langzaamste van allemaal. In verschillende interviews vertelde de band deze keer beïnvloed te zijn door R&B en hiphop. Wanneer je naar de cd luistert zijn deze genres goed verstopt. De enige keer dat ze duidelijker naar voren komen is bij Nr. 1 Party Anthem. Door het langzame tempo in combinatie met de bass krijg je enigszins een gevoel van een groove.

Vol volume
De rest van de nummers zijn nog steeds lekker rock, zoals we van dit viertal gewend zijn. Vooral de nummers R U Mine, dat vorig jaar al verscheen, Snap Out Of It, 2013 en Stop The World. Al deze liedjes hebben een catchy refrein dat in je hoofd blijft zitten en speelt de gitaar een belangrijke rol. Deze nummers moet je vooral heel hard aanzetten, dan klinken ze het beste.

AM past goed in het oeuvre van de band en is net als alle andere platen net wat anders dan de vorige. Deze klinkt volwassener dan de rest, maar is nog steeds vol met gitaren.

Geluisterd naar: AM
Artiest: Arctic Monkeys
Verkrijgbaar vanaf: 9 september, 2013
Platenlabel: Domino Records
Meer info vind je op: http://www.arcticmonkeys.com/

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie