Andy Warhol (and other PopArtists): was het de moeite waard?

★★★★ – Na drie maanden komt er een eind aan de expositie Andy Warhol and Other Popartists in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Deadline nam nog een kijkje, was de expositie de moeite waard?

Herkenning alom

Zodra je de expositiezaal in de kelder van de Beurs van Berlage binnenstapt, waan je jezelf in een wereld van herkenning. De bekende ‘Campbell’s Soup Cans’, de portretten van Mao en natuurlijke de knalgele popartbanaan van het album van The Velvet Underground & Nico. Het blijven stuk voor stuk iconische werken van de eigenzinnige, Amerikaanse popartist. Ook de psychedelische afbeeldingen van 5 bedreigde diersoorten voelen bekend aan, en zijn een feest om naar te kijken.

Bijzondere werkplek

Wat opvalt als je de eerste zaal binnenstapt, is dat een hoek van de zaal is bedekt met aluminiumfolie en ander zilverwerk. Het moet Warhol’s werkplek ‘The Silver Factory’ in new York voorstellen, waarin elke vierkante meter gewikkeld was in aluminiumfolie of beschilderd met zilververf. Hier kwam hij samen met andere kunstenaars, muzikanten, acteurs, schrijvers en andere creatievelingen. Ook al staat maar een klein deel van de expositie in de nagemaakte Silver Factory, krijgt de bezoeker wel een goed beeld van hoe Warhol’s creatieve werkplek eruit moet hebben gezien.

And other popartists…

Leuk is ook dat er naast werk van Warhol ook genoeg andere kunstwerken te zien zijn. Neem bijvoorbeeld Keith Haring, Mel Ramos en Roy Lichtenstein. Dit maakt de expositie iets meer divers, want Warhol’s werk blijft nagenoeg hetzelfde. Er wordt ook veel aandacht besteed aan de totstandkoming van de kunstwerken. Hoe zijn ze eigenlijk gemaakt? Ook voor mensen zonder kunstachtergrond is dit interessant om te zien. Kortom: de expositie is zeker de moeite waard, dus ga dat zien! (Kan nog tot 30 september 2017)

Bezocht: Andy Warhol (and other PopArtists)
Locatie: Beurs van Berlage, Amsterdam
Nog te zien tot: 30 september 2017
Foto: ANP
Meer info

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie