Alwéér de draad kwijt door Van der Laan & Woe bij Pesetas

Niels van der Laan en Jeroen Woe gingen vroeger door het leven als Geen Familie. Dat zijn ze nog steeds niet, maar inmiddels heten ze gewoon Van der Laan & Woe. Je zou ze kunnen kennen van De Kwis, een satirisch actualiteitenprogramma dat begon als onderdeel van het programma van Paul de Leeuw, maar uitgroeide tot een zelfstandige show. De vorige theatervoorstelling van het cabaretduo was geniaal, dus daar konden ze onmogelijk meer overheen, toch?

Goeie ouwe tijd

Het woord ‘Pesetas’ zal sommigen misschien niet zoveel zeggen, maar tot 2002 was de Peseta de officiële munt van Spanje. Van der Laan & Woe kijken in hun voorstelling met veel nostalgie terug op de tijd waarin je nog met deze munt kon betalen. Ook andere uitgestorven dingen, zoals de beroemde Nokia-ringtone en lange gitaarsolo’s (die gelukkig ‘doorgespoeld’ worden) vliegen je om de oren. Voordat je het weet ben je verwikkeld in een Finse musical, waar je niet over mag klagen, want de comedians hebben hem persoonlijk voor je ‘gekocht’. Ook een band van blinde Spaanse gitaristen en mensen die hun telefoon vervoeren in een kinderwagen komen langs. Kortom: geen touw aan vast te knopen.

Geniale samenstelling

Pesetas is een soort geschiedenisles waar je niks aan hebt. Er wil nog wel eens een waargebeurd stukje verhaal doorheen sluipen, maar het meeste is complete onzin. De “hoge grapdichtheid” die wordt beloofd in de reclametekst wordt helemaal waargemaakt. Van der Laan & Woe hebben even de tijd nodig om op te warmen, maar zodra je eenmaal in de show zit keren de grappen terug op de momenten dat je ze het minst verwacht. Dit zorgt voor een geweldige opbouw die je in de climax laat huilen van het lachen.

Ook zijn de cabaretiers muzikaal opnieuw heel sterk en krijgen ze dankzij slimme videotechnieken hulp van digitale versies van zichzelf. Wat van der Laan & Woe neerzetten lijkt waarschijnlijk totaal niet op cabaret zoals je het gewend bent, maar desondanks verdienen ze bij alle liefhebbers een kans. Je zult er hooguit buikspierpijn, maar geen spijt van krijgen.

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Een gedachte over “Alwéér de draad kwijt door Van der Laan & Woe bij Pesetas

Geef een reactie