Alkaline Trio: van The Hills naar De Helling

Het is alweer drie jaar geleden dat de Amerikaanse punk-rock band Alkaline Trio in Nederland op bezoek was. Op 13 augustus speelden zij in Utrecht bij Tivoli de Helling. Hun album My Shame Is True is al bijna een halfjaar uit en nu mogen hun Nederlandse fans het eindelijk live bewonderen.

Schorre uithalen
Frontman Matt Skiba staat op het podium met een grote, donkere zonnebril op en een tot boven dichtgeknoopt overhemd: zijn zelfvertrouwen straalt er vanaf. Toch valt het op dat hij niet zo goed bij stem is, hij klinkt namelijk schor. Dit merk je vooral bij de uithalen die niet zo zuiver klinken. Gelukkig is bassist en zanger Dan Andriano beter bij stem en zingt hij alles mee. Hij komt ook over als de meest enthousiaste van de groep, wat ontzettend leuk is om te zien en aanstekelijk werkt.

Minder groots?

Het lijkt wel of de populariteit van de vijftienjarige band is afgenomen. Tussen 2003 en 2008 speelden ze vijf keer in Amsterdam. De afgelopen vijf jaar speelden ze slechts twee keer in Nederland. Alkaline Trio zat in 2008 nog in de bekende realityserie The Hills, waar ze een nummer opnamen. Het is niet verkeerd om te denken dat dit meer populariteit en optredens zou opleveren, maar in Nederland bleek dit niet het geval. De kleinere zaal Tivoli de helling was een goede keus. De ruimte is praktisch vol.

Energieke piek

Het nummer ´I Wanna Be A Warhol´ van hun laatste plaat speelt Alkaline Trio ongeveer halverwege het optreden. Dit is het eerste nummer waar niet alleen de mensen vooraan in de pit op meedansen, maar ook de mensen achterin. Matt Skiba kondigt het nummer aan als ´I Wanna Be A Van Gogh´, wat een goede Nederlandse twist aan het nummer zou geven. Het is een energiek nummer met een onwijs catchy refrein dat door veel mensen wordt meegezongen.

De slechte stem van Skiba is erg jammer, maar daar tegenover staat wel weer de enthousiaste Andriano. Ze wisselen elkaar af, waardoor ook het concert met wisselt van goed naar minder: dit was niet hun beste concert.

Bezocht: Alkaline Trio, My Shame Is True Tour
Artiest: Alkaline Trio
Datum: 13 augustus, 2013
Locatie: Tivoli de Helling, Utrecht
Meer info vind je op: www.alkalinetrio.com en www.epitaph.com

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie