Film Afscheid van de maan is een geheimzinnige puzzel

★ – ‘Een hippe komedie over de jaren ’70 zoals het werkelijk was.’ Dat staat op de poster van  Afscheid van de maan, een film van Dick Tuinder. Het sfeertje van de seventies jaren wordt erg goed overgebracht door een inkijk in het leven van rokende en drinkende flatbewoners tussen jaren ’70-behang, maar de komedie is ver te zoeken.

Gluren bij de buren
De film laat de kijker door de ramen van de flatbewoners gluren. Zo ziet de kijker steeds een gedeelte van het verhaal van één van de bewoners. Er is met elk personage is er wat aan de hand, maar wat precies? Dat wordt niet duidelijk. De hoofdpersonen snakken allemaal op een andere manier naar aandacht. Ze willen allemaal geliefd worden. Precies dit lijkt in deze flat onmogelijk! Als vaderfiguur Bob zijn grijzige vrouw en kinderen verlaat voor de interessantere kunstzinnige buurvrouw, lijkt de wereld in de flat al helemáál op zijn kop te staan….

Komedie ontbreekt
In Afscheid van de maan wordt mooi gebruik gemaakt van symboliek en er zitten regelmatig creatieve shots in de film. Ook aan de manier waarop Dick Tuinder de kijker een beeld geeft van de jaren ’70 is niets aan te merken, maar de komedie ontbreekt. De kijker krijgt vooral steeds nieuwe puzzelstukjes van de verhalen van de bewoners. Toch krijgt de film niet echt een afgerond einde. De puzzel is niet compleet, waardoor de kijker met vraagtekens achterblijft.

Sterk spel
De vraagtekens zijn aan de andere kant ook juist een pluspunt van de film, want het zet je aan het denken. De kijker wordt gedwongen zelf de gaten in te vullen en de symboliek in de film te zien, al lukt dat soms niet. Ook is het acteerwerk erg goed. Vooral in het begin wordt weinig gesproken, maar de mimiek van de acteurs zegt genoeg. De kijker is door de langzame opbouw vanaf het begin al nieuwsgierig door de geheimzinnigheid rondom de bewoners en dwingt om de film af te kijken.

 

Gezien: Afscheid van de maan
In de bioscoop vanaf: 3 juli 2014 in de Nederlandse filmtheaters
Geregisseerd door: Dick Tuinder
Cast: Marcel Hensema, Elise Schaap, Lotte Proot, Pauline Greidanus, Ward Jansen, Dana Zelcer, Sterre van de Velde, Marcel Faber, Gijs Naber, David Eilander
Foto’s: Herrie
Meer info vind je op: http://www.herrie.com/portfolio/afscheid-van-de-maan/
Een voorproefje vind je hier.

Afscheid van de maan is ook nog te zien op het International Film Festival Rotterdam 2015.

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie