Aangenaam verrast door elektronisch The National

★★★★  The National draait ondertussen alweer meer dan 16 jaar mee in de hedendaagse muziekwereld en brengt met Sleep Well Beast het zevende album uit. De Amerikaanse rockband is ondertussen ouder en wijzer geworden. Echter heeft de leeftijd er niet voor gezorgd dat er niet wordt geëxperimenteerd met elektronica, pakt dit goed uit voor de band?

Nieuw geluid, oude kwaliteit

De indieband heeft een interessante samenstelling want van de vijf mannen zijn er namelijk twee paar broers. De mannen zijn ondertussen ouder geworden en getrouwd geraakt maar zijn niet bang voor de chaotische drama. Fans van de band zullen dan ook aangenaam verrast worden van Sleep Well Beast, elekronica heeft de band namelijk overgenomen. Een goed voorbeeld van dit feit is Walk it Back, waarin een synthesizer het gehele nummer in de boventoon het ritme aangeeft. Guilty Party begint chaotisch met een drumcomputer maar wordt door de piano toch de juiste weg gewezen. Dit is zeker nodig want zanger Matt Berninger laat zich van zijn meest kwetsbare kant horen. Het nummer vertelt het verhaal dat je er soms te weinig bent voor je grote liefde en tijden zijn verstreken die je niet meer terugkrijgt. Dit is echter niemands schuld, je kan er niets aan doen “You’re sleeping night and day/ How’d you do it / Me I am wide awake / Feeling defeated”

Melancholisch rocken

De band laat op Sleep Well West de dramatisch gitaren terugkeren waardoor er weer wat scherpe randjes te horen zijn in de melancholieke verhalen. Tweede nummer Day I Die schopt het publiek meteen wakker met hyper drumwerk en gitaren. Turtleneck is een echt rock nummer waarmee de band laat horen dat zij nog durft te rocken. De zwevende elekrosound blijft echter het hoofdgeluid van het album en dit wordt uitstekend ondersteund door de moody sombere stem van Berninger. Dit past prima bij de strakke, bijna perfecte songteksten vol ups and downs van het huwelijk, verlatenheid, volhouden in de wereld maar ook geniet van het leven. The National laat zien dat ze nog relevant zijn na zo’n een lange carrière.

 

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie