A Story of Children and Film is een ode aan de kindertijd

Op welke manier beïnvloeden kinderen films en andersom? In A Story of Children and Film zien we verlegen, vastberaden, woedende, verdrietige, maar ook vrolijke kinderen in meer dan vijftig films van over de hele wereld. Regisseur Mark Cousins neemt de kijker mee op een prachtige reis door de filmgeschiedenis waarin veel aspecten van de kindertijd aan bod komen.

Vlot en humoristisch
Het is de regisseur zelf die de gehele documentaire op heldere en vaak humoristische wijze aan elkaar praat. Op vlotte wijze behandelt hij verschillende thema’s, zoals eenzaamheid, fantasie en vernielzucht. We maken allereerst kennis met Cousins’ neefje en nichtje Ben en Laura die in hun woonkamer voor de camera aan het spelen zijn. In tegenstelling tot de filmvoorbeelden die voorbij komen is niets wat Ben en Laura doen in scène gezet. Ze fungeren als een soort brug naar elk nieuw thema dat de regisseur aansnijdt. Deze bruggetjes houden de documentaire luchtig en voorkomen dat het langdradig wordt.

Contrast in thema’s
Cousins is er in geslaagd het contrast in thema’s op begrijpelijke wijze te laten zien. Zo leren de kijkers in de eerste helft van de documentaire dat veel Iraanse films in tegenstelling tot Amerikaanse of Russische films niet sentimenteel zijn, maar juist de weerbarstigheid van de kindertijd belichten. In de Iraanse film The White Balloon van Jafar Panahi komt een meisje voor dat koste wat het kost een goudvis wil hebben. Hier tegenover zet Cousins een voorbeeld uit Rusland, The Steamroller and the Violin van Andrei Tarkovsky, waarin op sentimentele wijze de machteloosheid van een arm jongetje wordt benadrukt.

Universele kindertijd
Terwijl er allerlei verschillen te ontdekken zijn, leert Cousins de kijker ook dat de aard van het kind zijn eigenlijk iets universeels is. Dit laatste komt vooral naar voren bij Ben en Laura, die afgewisseld met filmfragmenten een paar minuten in beeld komen. De onbevangenheid, het vermogen om te fantaseren en de speelsheid van de twee herkennen we in alle voorbeelden wel terug. A Story of Children and Film laat zien hoe veelzijdig kinderen worden geportretteerd in films uit verschillende landen en tijden en is tegelijkertijd ook een ode aan de universele kindertijd.

Gezien: A Story of Children and Film
In de bioscoop vanaf:  26 september 2013
Geregisseerd door: Mark Cousins
Meer info vind je op: http://astoryofchildrenandfilm.com/

Voorproefje:

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie