Lady Gaga en Bradley Cooper schitteren in A Star Is Born

 

 ★★★★★ – A Star Is Born, een film vol veteranen die iets nieuws proberen. Allereerst hebben we Lady Gaga, die na 6 albums en een rol in de serie American Horror Stories nu voor het eerst schittert op het witte doek. Haar tegenspeler Bradley Cooper heeft dan wel al in meerdere films gespeeld, maar maakt met A Star Is Born zijn regisseerdebut. Weten Gaga en Cooper staande te blijven ondanks hun gebrek aan ervaring of hadden ze beter bij hun leest moeten blijven?

 

Rauw maar voorspelbaar verhaal
A Star Is Born opent met een heerlijk heftig countryrock nummer, de stemming en het tempo zit er direct in. Het verhaal is ontzettend voorspelbaar en is zelfs in de trailers direct uit de boeken gedaan. Een bekende zanger ontdekt een talent en ze worden verliefd, terwijl zij groter en bekender wordt gaat hij kapot aan de drank en drugs. Dit betekent echter niet dat je alles hebt gezien. De invulling die Cooper heeft gegeven aan dit verhaal voelt op sommige momenten aan als een documentaire maar blijft op elk moment rauw en zeer puur. De film gaat de eerste anderhalf uur in een moordend tempo door, binnen een kwartier zijn beide hoofdrolspelers voorgesteld en zijn hun verhalen al verweven. Pas de tweede helft wordt duidelijk dat er eigenlijk te weinig tijd is om beide karakters volledig uit te lichten. Het tempo en de rauwe en pure scènes verrassen op dat moment niet meer waardoor sommige momenten bij de kijker minder erg binnenkomen.

Cooper en Gaga overtreffen elke verwachting
De rol van Lady Gaga is opvallend, de ster speelt een gewoon meisje dat ontdekt wordt en uitgroeit tot wereldster. Dit ligt zo dichtbij haar eigen verhaal, dat de kans bestond dat we niet de actrice maar simpelweg de zangeres Lady Gaga zouden zien. Dit is absoluut niet het geval. Er is overduidelijk veel tijd besteed aan het creëren van het karakter Ally. Zelfs de stem heeft niet dezelfde sound als die we kennen van Gaga. Qua uiterlijk is er ook goed nagedacht over hoe Ally ver weg blijft van het merk Lady Gaga. Er is bewust gekozen voor een hele pure en onschuldige look, zelfs de blik in haar ogen heeft iets onervaren, nieuwsgierig en angstig. Lady Gaga is zeer overtuigend in haar rol als Ally en weet op een prachtige manier een andere zangeres dan zichzelf neer te zetten.

Ook Cooper verdient de nodige veren. Naast dat zijn acteerprestaties indrukwekkend zijn, weet hij als nieuwe regisseur ook iets moois neer te zetten. De eerste scène van Lady Gaga is een gokje dat makkelijk verkeerd had kunnen lopen. We zien haar in een openbare wc, zonder poespas van speciaal licht of muziek. Ze voert een simpel telefoongesprek gevolgd door een gefrustreerde kreet. Dit siert direct de hele film. Mijlpalen in het verhaal van Ally en Jackson worden niet spannender gemaakt door extra effecten, ze worden juist gestript van al dat waardoor er enkel iets puurs overblijft. De eerste aanraking tussen de twee ontneemt de kijker met het gemak de adem en de eerste kus is zo rauw dat de smakken en kreunen luid en duidelijk te horen zijn. Cooper begaat hier en daar wel de fout door een aantal clichématige beelden te gebruiken maar al met al gaat hij voor een hele rauwe en pure benadering wat de film een extra randje geeft.
Pas maar op Hollywood, we hebben er een nieuwe regisseur en actrice bij en A Star Is Born heeft het publiek hongerig gemaakt naar meer.

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie