The Chainsmokers zijn nog niet memorabel

★★ De muziek van The Chainsmokers vliegt alweer sinds eind 2013 uit onze radio. De ‘oude’ hits #Selfie en Kanye begonnen altijd een leuk feest aan het begin de carrière van het duo. In een korte tijd werden de onbekende Alex Pall en Drew Taggart koningen van het commerciële Electronic Dance Music. Na vele stijlwijzigingen en rijping van het duo is hier nu het debuutalbum van The Chainsmokers. Kan dit duo nu het oude succes overbrengen naar hun debuutalbum Memories…Do Not Open?

Het begin …

Het is belangrijk om te weten dat de bros eerst het genre dance zagen als één grote grap. Het was niet zonder reden dat het begin van de carrière start met parodie-achtige muziek over deze muziekwereld. #Selfie en Kanye zijn duidelijk niet serieus de wereld ingegooid als muzikale genialiteit maar meer als een grappige kijk naar deze wereld. The Chainsmokers werden echter steeds bekender, Steve Aoki’s label stond plotsing voor de deur en nam meteen het succes mee. Het duo heeft dit succes gebruikt en heeft zich door de jaren heen steeds meer ontwikkeld en richt zijn pijlen op het ontstaan van een pop duo. Drew zingt en schrijft en beide heren produceren de muziek, met nog meer succes. The Chainsmokers zijn niet meer weg te denken uit onze wereld. Het nummer Closer is op YouTube bijna 1.5 miljard bekeken. Dan gaat er toch iets goed

… van het eind?

Deze situatie heeft uiteindelijk Memories…Do Not Open geproduceerd. Dit nieuwe popalbum van een voormalige electronic dance music-duo slaat helaas heel veel planken mis en dit heeft grotendeels te maken met deze overgang. De verandering van stijl zorgt ervoor dat onze party bros opeens brave jongens zijn geworden, maar dit nog niet kunnen uiten op de juiste manier. Het album zit vol met potentie maar komt veel ervaring tekort. Dit zorgt voor een kleine identiteitscrisis met nietszeggende uitdrukkingen en monotone vocals. Deze ‘brave’ verandering zorgt helaas ook voor een vertraagde verandering in de tempo. Een laag tempo is natuurlijk nooit slecht maar wel extra lastig als je geen tot weinig ervaring hiermee hebt. Op twee nummers na (Break Up Every Night en Last Day Alive) wordt het tempo nooit opgevoerd met als resultaat een saai album.

Te snel te serieus?

Het is duidelijk dat The Chainsmokers heel graag serieus genomen willen worden, misschien wel iets te graag. Het nummer Bloodstream geeft hier het meest duidelijk voorbeeld van. Dit is opnieuw een run-of-the-mill nummer over fame dat gaat over de zogenaamde ontwikkeling van een artiest. Teksten als “Those things that I said/They were so overrated/But I, yeah, I meant it/ Oh yeah, I really meant it” proberen een beeld te schetsen over de serieusheid van het duo terwijl Wake Up Alone gaat over het feit dat mensen sex met je willen hebben omdat je rijk en beroemd bent, een fijn contrast dus. Het piano-overgoten album komt nooit echt van de grond. Het nummer My Type herhaalt haar titel 23 keer (ik heb het nog geteld) maar je krijgt het idee dat dit het dubbele aantal is. Het zit allemaal gewoon niet lekker in elkaar en dat is geen compliment voor een duo producers.

Een ander liedje laten zingen

Dit is jammer voor het debuut van The Chainsmokers want er zit genoeg potentie in de pop kant van de brave bros. De samenwerking met Coldplay op Something Just Like This is een heerlijk hybride tussen EDM en het geluid van Coldplay terwijl It Won’t Kill Ya de wereld van The Chainsmokers perfect combineert met de meest prachtige stem van het album. Louane zorgt voor een ijzersterke prestatie in een korte vier minuten. Ik moet wel zeggen dat dit nummers zijn waar Taggert de lead vocals niet tot zich neemt. De artiest komt op het gehele album net iets te kort met zijn monotone stem. Vroeger was dit natuurlijk niet te merken 

Het album begint met een verontschuldiging en dit is misschien maar goed. “You know I’m sorry” zijn precies de woorden die ik wil horen na het beluisteren van het album. De moderne, slome beats zijn helaas nog te emotieloos voor een duo van dit formaat. Taggert komt te vaak te kort als songwriter/vocalist op Memories…Do Not Open met irritatie als resultaat. Ik moet wel praten over een kleine irritatie want ik wil graag het volgende album horen van The Chainsmokers. De interesse is er nog steeds. Wij zijn nog lang niet van The Chainsmokers af en daar ben ik blij om. Het duo heeft mijn respect voor deze gewaagde stap en ik zal ze blijven volgen. Nu alleen nog kwaliteit afleveren.

Geluisterd naar: Memories…Do Not Open
Artiest: The Chainsmokers
Verkrijgbaar vanaf: 7 april 2017
Platenlabel: Colombia, Disruptor
Meer info vind je op: https://www.thechainsmokers.com/

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Een gedachte over “The Chainsmokers zijn nog niet memorabel

Geef een reactie