Herkenbare poëzie voor twintigers

★★★★ – Ben je een twintiger? Weet je soms ook niet hoe je je huur moet betalen? Zit je ook op Tinder? Kent de pizzabezorger je al bij je voornaam? Je bent niet alleen – tenminste, dat is de boodschap die Samantha Jayne probeert mee te geven in haar verzameling gedichten Quarter Life Poetry – Poems for the Young, Broke & Hangry.

Herkenbare poëzie
De algemene indruk van poëzie is over het algemeen niet erg hip: het wordt veelal gezien als stoffig en saai. Samantha Jayne laat zien dat het ook anders kan: met korte versjes vol humor snijdt ze herkenbare onderwerpen voor de twintigers aan in Quarter Life Poetry. De versjes zijn nooit meer dan vier regels en luchtig geschreven, maar hebben wel een boodschap. De versjes zijn herkenbaar en laten je lachen om de situaties. Het is veelal grappig omdat het herkenbaar is: it’s funny because it’s true. Niet alle situaties zal je zelf hebben meegemaakt, maar een vriend(in) misschien wel. De herkenbaarheid is de kracht van de versjes.

Verschillende onderwerpen
De verschillende onderwerpen zijn vrij serieus – van studentenleningen tot de datingwereld – maar de versjes zelf zijn luchtig. Quarter Life Poetry is ingedeeld in verschillende hoofdstukken: van money en food tot unemployment en love. Hierdoor is het boek niet eentonig en sluiten de versjes goed op elkaar aan. De waarheid is grimmig en grappig. In plaats van verre reizen en promoties, waar de twintigers van dromen, hebben ze studentenleningen en eerste dates. Jayne slaagt erin om de realistische blik op de tijd die “de tijd van je leven moet zijn” op een grappige manier neer te zetten.

Van online naar offline
Na het grote succes op de Tumblr en Instagram van Jayne is er nu een boek uitgekomen. Jongeren lopen ermee weg: de bundel Quarter Life Poetry is net uit en nu al genomineerd voor de Goodreads Choice Awards. De herkenbare poëzie van Jayne is een leuk kerstcadeau, of zoals ze zelf voorstelt, een aanrader op het toilet. Makkelijk en snel vermaak met een boodschap.

 

Gelezen: Quarter Life Poetry – Poems for the Young, Broke & Hangry
Geschreven door: Samantha Jayne
Uitgegeven door: Sphere – Little Brown
Verschenen: November 2016
Fotocredit: Samantha Jayne, Quarter Life Poetry
Meer info vind je op: Quarter Life Poetry

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie