Van Gogh museum zet Daubigny weer op de kaart

★★★★ Hij was zo beroemd dat er zelfs kopers uit New York speciaal naar zijn atelier in Frankrijk kwamen om zijn schilderijen te kopen. Nu, twee eeuwen later, is deze vader van het impressionisme nog bij weinigen bekend: Charles François Daubigny. Tijd voor verandering, dacht het Van Gogh museum in Amsterdam. Met de tentoonstelling Daubigny Monet Van Gogh: impressies van het landschap, probeert ze Daubigny geslaagd, maar soms over de top, zijn status terug te geven als een baanbrekende en inspirerende kunstenaar.

Zoek de overeenkomsten
Van geschilderde wuivende klaprozen in een Frans veld tot aan een ondergaande zon aan zee: in de tentoonstelling Daubigny Monet Van Gogh zijn alleen maar landschapsschilderingen te zien. Allemaal geschilderd in de “slordige” impressionistische stijl waarbij de penseelstreken nog duidelijk te zien zijn en daarmee onafgewerkt lijken. Ondanks dat er alleen gelijksoortige schilderijen te zien zijn, wordt deze expositie niet eentonig. Doordat er telkens twee of drie gelijke kunstwerken naast elkaar te zien zijn blijft het speels, en een ontdekkingstocht om ernaar te kijken.

Alsof je er zelf in zit
Wat het leukste element is van Daubigny Monet Van Gogh is een reproductie van een bootje van waaruit Daubigny en Monet hun schetsen maakten. Hier kan je ook in zitten en door een groot beeldscherm lijkt het net alsof je op het water zit en ook een schildering maakt. Op een klein doek daarnaast wordt precies de opbouw van de schetsen getoond. Ook zijn er twee grote beeldschermen waarop water te zien is, een thema dat veel terug komt in de schilderijen. Wat hier goed gedaan wordt, is dat de schilderijen hierdoor juist extra tot hun recht komen, en niet worden overheerst door entertainment van elektronische snufjes. De schoonheid en vakkundigheid van de schilderingen springen eruit.

Aandikking
Wat jammer is, is de bijna afwezigheid van Van Goghs schilderijen terwijl hij wel groot in de titel staat. Ook wordt de grootsheid van Daubigny in voornamelijk de quotes die op de wanden te vinden zijn af en toe iets te veel aangedikt. De quote van Monet: ‘Daubigny is een fantastische kunstenaar’ is hier een goed voorbeeld van. De afwezigheid van Van Gogh is opgelost met het feit dat deze expositie een mooie invalshoek biedt om het werk van Van Gogh te begrijpen. Door de constante vergelijking van schilderijen zie je de invloed die Daubigny op hem had terug. Waar het museum nog het meest in geslaagd is met Daubigny Monet Van Gogh, is het neerzetten van een expositie met alleen maar mooie schilderijen. Kortom, een aanrader!

Bezocht: Daubigny Monet Van Gogh: impressies van het landschap
Te zien van 21 oktober 2016 t/m 29 januari 2017
Kunstenaars: Charles François Daubigny, Claude Monet, Vincent van Gogh
Locatie: Van Gogh museum, Amsterdam
Meer info vind je op: Van Gogh Museum
Fotocredit: Charles-François Daubigny (1817-1878), Ondergaande zon bij Villerville, 1874. De Mesdag Collectie, Den Haag

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Een gedachte over “Van Gogh museum zet Daubigny weer op de kaart

Geef een reactie