Bibi Ortjens: ‘Klassieke zang is het mooiste wat er is!’

Benieuwd wat voor mensen er zoal op kunstopleidingen zitten? Reporter Evi Guldemeester gaat vanaf nu elke week op bezoek bij de talentvolste studenten én hun opleidingen. 

‘Die heeft toch een dijk van een stem, hè?!’ zegt zangdocent Frans Kokkelmans opgewekt. Hij heeft het over  19-jarige Bibi Ortjens. Bibi heeft nog maar een jaar zangles, maar ze studeert nu al Klassieke Zang aan het conservatorium in Maastricht. Niet zo gek, met een stem die je binnen no time kippenvel bezorgt!

Muziek was altijd belangrijk in de familie van Bibi, maar nooit voor professionele doeleinden. ‘Ik had geen ‘Tiger Mom’ die mij pushte om muziek te maken. Dat ik op zangles ging, is puur uit eigen motivatie,’ zegt ze. ‘Ik wist na mijn eindexamens écht niet wat ik wilde studeren en heb daarom besloten om in mijn tussenjaar alleen maar dingen te doen die ik zelf wilde. Zanglessen nemen, bijvoorbeeld.  Dat die zo goed uitpakten, had Bibi niet verwacht. Na twee lessen werd ze gevraagd om te zingen tijdens een concert, vervolgens werd ze toegelaten tot de talentenklas van het culturele centrum van Maastricht (Kumulus) en uiteindelijk belandde ze op het conservatorium van Maastricht. De link met klassieke zang is ver te zoeken; thuis luistert ze naar Johnny Cash, Frank Sinatra, The Doors en naast pianolessen heeft ze geen klassieke achtergrond.

‘Als je echt een passie voor iets hebt, overstemt dat alles’

Er is geen connectie tussen de opvoeding van Bibi en haar talent. Toch komt haar passie niet helemaal uit de lucht vallen. Ze heeft altijd mensen bewonderd die zich aan iets kunnen overgeven. Iets dat hoger dan die personen staat, zoals schilderkunst. ‘Toen ik merkte dat ook ik de kans had om zoiets te kunnen doen, voelde dat als een droom die uitkwam.’ Bibi is hard op weg om die droom te realiseren en werkt in een volgens haar andere wereld: ‘Het is een kleine wereld waarin iedereen gemotiveerd is voor iets specifieks. Het wordt knokken als je er iets mee wilt doen. Als je echt een passie voor iets hebt, overstemt dat alles.’

Veel mensen uit de omgeving van Bibi vinden klassieke muziek maar saai. ‘Deze mensen gun ik het zó om te snappen dat dit soort werelden bestaan naast de snelle wereld om ons heen. Aan de andere kant vind ik het ook heel fijn dat er alleen een selecte groep mee bezig is en dat je soms de buitenwereld naast je neer kunt zetten.’ Toch hoopt Bibi dat het verschil tussen de jonge uitvoerders en het grijze publiek kleiner wordt: ‘Ik zou willen dat je geen jonge uitvoerder hoeft te zijn om deze muziek interessant te vinden.’ Wat voor uitvoerder Bibi wordt, dat weet ze nog niet. Spelen in een opera met kostuum, zingen bij een professioneel koor of juist iets heel anders? Bibi blijft in ieder geval de kwaliteit van cultuur hoog te houden door deze vorm van muziek te maken, ‘want dat is het mooiste wat er is!’

Wie: Bibi Ortjes
Wat: Student Klassieke Zang
Waar: Conservatorium Maastricht

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie