IDFA: 69: Love Sex Senior is een ongemakkelijke docu

Voor het International Documentary Film Festival Amsterdam maakte de Nederlandse regisseuse Menna Laura Meijer een documentaire over het liefdesleven van ouderen. Misschien is het niet de meest schokkende documentaire die er te zien is, wel één van de intiemste. Vooral als je denkt dat het na het huwelijk uit is met de pret, is deze documentaire absoluut het kijken waard.

Liefdesleven versleten?
Zoals in het voorwoord op de site van het IDFA al staat aangegeven, geeft 69: Love Sex Senior in eerste instantie een best ongemakkelijk gevoel. Dit komt door het onderwerp dat wordt besproken. Regisseuse Menna Laura Meijer probeert in haar documentaire een inzicht te geven in het liefdesleven van een aantal senioren. Met deze film gaat ze in tegen de simpele gedachte dat het seks-en liefdesleven van een mens met de jaren verslijt. Voor het huwelijk zijn koppels nog heel lustig, terwijl daar na het huwelijk of na kinderen nog weinig van over is. Volgens de geïnterviewde is echter niets minder waar. Zo vertelt de man van 85 uitgebreid dat hij nu pas de liefde van zijn leven heeft gevonden en erg gelukkig er mee is.

Arie en Kees
Het ongemakkelijke gevoel dat in het begin van de documentaire de kop opstak, ebt naarmate de film vordert weg. Vooral door de verhalen van het koppel Arie en Kees, die uitgebreid vertellen over hun relatie van meer dan zestig jaar. Zij zijn zo aandoenlijk en de verhalen zijn zo leuk om naar te luisteren, dat het plotseling helemaal niet meer zo raar is om met dit onderwerp bezig te zijn. Meijer slaagt er dus in om te bewijzen dat er nog zeker liefde is op oudere leeftijd.

Sloom beeld
Het onderwerp van de 69: Love Seks Senior is leuk, juist omdat er wordt gedacht dat oudere stellen niet meer bezig zijn met liefde en seks. Toch had de film wat spannender gemaakt kunnen worden, het lijkt namelijk soms wat sloom. Er zijn veel en lange shots van mensen die zitten of lopen. Dat is jammer, aangezien Meijer probeert te vertellen dat er nog genoeg liefde is op de oude dag, maar door deze saaie beelden komt die boodschap niet over. Ondanks dat is het interessant om te horen dat er nog wel liefde te vinden is. Zo zwartgallig als veel oudere mensen doen overkomen is het dus gelukkig niet!

Gezien: 69: Love Sex Senior
Geregisseerd door:  Menna Laura Meijer
Te zien op IDFA op: 22, 23, 24, 29, 30 november en 1 december 2013
Meer info vind je hier: www.idfa.nl

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie