155 veegt de vloer aan met theaterwetten in LIJF

★★★★ Na een succesvolle festivalreeks, met onder andere De Parade en Lowlands, gaan de creatieve raddraaiers van 155 nu de clubs in met LIJF. Nadat de jongens, in samenwerking met DOX, hun entree maakten in de theaters met hun debuutvoorstelling 155 en, na het behalen van verschillende mooie awards, met Episch zalen vol ontvingen, is het nu tijd voor een feestje. En 155 zou 155 niet zijn als dit niet met iedereen wordt gevierd. Want dat is wat de clubtour van LIJF is; een feestje voor en vooral mét het publiek.

Vierde wand bestaat niet

En waar kan een clubtour beter beginnen dan in een Schouwburg? Inderdaad, er was geen club gekozen, maar een deftig theater, voor de grote première. Er valt niks meer te herkennen aan het Rotterdamse Schouwburg. De stoelen zijn vervangen door staanplaatsen en een reeks felgekleurde lampen creëert een intieme clubsfeer. Deze sfeer zorgt ervoor dat je bij binnenkomst warm wordt onthaald en direct zin krijgt om zelf te dansen. Uit dit dansende publiek ontstaat er op magische wijze een choreografie, waarmee de vierde wand direct wordt gebroken. De dansers laten het nooit ongemakkelijk voelen. Alsof het de gewoonste zaak van de wereld is dat een publiek het middelpunt van een voorstelling is. Al snel maakt de dans plaats voor auto-tune zangkunsten met een knipoog, afgewisseld door de wonderschone stem van, Cookachoo zangeres, Anne-Fay. Het plezier dat de dansers uitstralen wanneer de zelfverzonnen rapteksten door de zaal galmen werkt aanstekelijk.

Aan dynamiek schort het niet

Op het ene moment heb je het gevoel bij een vogue-bal te staan en het volgende moment beland je plots, via een over het toneel vliegende tosti, in een ‘karaokeshow down memory lane’. En wanneer het gehele publiek harmonieus begint mee te zingen, is de samenhorigheid compleet. Qua dynamiek komt de show in ieder geval niks tekort. Een stroboscoop-effect aan bewegingen en informatie zorgt ervoor dat je zo nu en dan ogen en oren tekortkomt. Helaas worden er hierdoor wel veel potentiële elementen geïntroduceerd die vervolgens geen tijd krijgen om te ontwikkelen. Je bent benieuwd naar meer en hebt, na een klein uur aan spektakel, nog lang niet genoeg gezien van alle originele persoonlijkheden. Alleen de opvliegerige ‘Tommie’, en Jakob met onverwachte feminine-kwaliteiten waar The Rocky Horror Picture Show jaloers op zou zijn, blijven zo nu en dan de revue passeren.

Innoverend theater

Wanneer op het einde nog alles uit de kast wordt gehaald en zelfs het publiek aan het dansen wordt gekregen, is het feest compleet. 155 heeft het geflikt; het publiek op een directe manier betrekken bij hun eigen feestje. Dat de voorstelling misschien wel wat langer had mogen duren, wordt lang en breed goedgemaakt met een afterparty waar de dansers nog even losgaan. LIJF is een innoverende voorstelling die elke ongeschreven theaterregel volledig doorbreekt. Het is nog net niet gepast om tijdens de voorstelling over het podium te lopen of om een stage-dive in te zetten. Maar zelfs dit laatste had niet misstaan, ik kreeg in elk geval bijna de neiging.

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

2 gedachten over “155 veegt de vloer aan met theaterwetten in LIJF

Geef een reactie