13 Reasons Why krijgt een tweede seizoen!

Als je nog niet van 13 Reasons Why gehoord hebt, heb je waarschijnlijk onder een steen geleefd. De immense populaire Netflixserie werd onlangs nog uitgeroepen tot meest besproken serie op Twitter (ooit) en zorgde voor aardig wat controverse door het heftige verhaal en ongecensureerde, schokkende beelden. En nu wordt er, zoals vaker bij successeries van Netflix, een tweede seizoen bij gemaakt.

Waar gaat het over?

Mocht je ‘m toch nog niet gezien hebben (spoiler alert!): seizoen 1 vertelt het verhaal van Hannah Baker, een meisje dat net is verhuisd en naar een nieuwe (Amerikaanse) high school gaat. Kort na de verhuizing pleegt ze zelfmoord, in plaats van een brief laat ze 13 tapes achter. Op die tapes, die ze zelf heeft ingesproken, legt ze uit wie er verantwoordelijk was en waarom ze een einde aan haar leven heeft gemaakt. Heftig, zul je denken, en dat is het ook best wel. 13 Reasons Why windt er zeker geen doekjes om en dat is misschien ook wel de kracht van de serie.

Controverse

Met de serie wilden de makers depressies onder jongeren bespreekbaar maken en het belang van zelfmoordpreventie nog eens aankaarten. Toch leverde de manier waarop de makers (waaronder Selena Gomez als uitvoerend producent) Hannah’s zelfmoord in beeld brengen veel kritiek op. De laatste aflevering, waarin precies te zien is hoe Hannah in een bad gaat zitten en haar polsen doorsnijdt, zou bijvoorbeeld tot kopieergedrag kunnen leiden. De scene is zeker heftig en laat je maag ongetwijfeld een aantal rondjes draaien, maar dat was ook juist de bedoeling van de makers. “My mission was to present suicide as something that’s painful and horrific—and certainly never an easy way out.”, was Brian Yorkey’s (de showrunner) reactie op de controverse rondom deze slotscene.

Wat gaat er veranderen?

Ondanks te controverse komt er tóch een vervolg. Yorkey liet bij Entertainment Weekly al wat los over het tweede seizoen. Het eerste grote verschil met het eerste seizoen is dat er geen (nieuwe) tapes meer zullen zijn. Het blijft bij de 13 door Hannah ingesproken tapes, maar het hoofdpersonage keert nog wel terug in flashbacks. In plaats van tapes komt er wel een andere verteller die het verhaal aan elkaar zal praten. Het tweede seizoen zal zich meer focussen op de Jessica’s (Hannahs vriendin) situatie en het berechten van Bryce (de verkrachter van Hannah en Jessica). Ook zal seizoen 2 zich gaan richten op “de manier waarop we jongens opvoeden tot man en de manier waarop we met vrouwen omgaan, en hoe we dat beter kunnen doen.”

Het tweede seizoen is in 2018 te zien op Netflix.

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie