10.000 KM: hoe tijd en ruimte tegen een film werken 

★★ –  Lange afstandsrelaties; ieder denkt er het zijne van. In 10.000 KM zijn Sergi en Alex  ervan overtuigd dat hun relatie sterk genoeg is om de afstand van duizenden kilometers tussen Amerika en Spanje te overleven. Maar heeft deze lange afstandsrelatie genoeg in zich om de tijd te doen vergeten? De regisseur heeft 102 minuten om de liefde, tijd en afstand over te brengen op de kijker.

Liefde
Dat een liefde na zeven jaar samen zijn soms niet meer bruist van de passie, snapt iedereen. Hierdoor mist de film drama. Natuurlijk, er wordt gesproken over hoe lang een jaar wel niet is en dat het funest voor de relatie zal zijn, maar als kijker vóél je het niet. Regisseur Carlos Marques-Marcet laat zijn acteurs wel flink huilen en met spullen gooien, in de hoop dat de emotie nog een beetje overkomt, maar het motief hiervan lijkt niet de liefde, waardoor het gemaakt overkomt.

Tijd
Marques-Marcet is daarbij ook niet echt creatief met het overbrengen van het idee van vergane tijd. Na elke scène verschijnt een simpel ‘dag nummer zoveel’ in het scherm. Lekker gevoelig, maar niet heus. Gelukkig krijgt de kijker niet elke dag te zien, maar zitten er veel hiaten aan dagen in de film. Verder lijken de personages helemaal niet te veranderen en zijn seizoenen ook ver te zoeken. Hierdoor krijgt de kijker niet het gevoel van lang vergane tijd niet goed mee. Zonde.

Afstand
De gehele film speelt zich af in twee appartementen. De ruimtes zelf maken niet veel uit, maar de plek waar ze staan wel. Het ene huis staat namelijk in Spanje en het andere huis staat in Amerika. Hoewel het stel de afstand voelt en er herhaaldelijk over spreekt, komt het gevoel van afstand niet over. Soms komen er foto’s langs, waardoor het duidelijk wordt dat de ene helft van het stel in Amerika is, maar er is geen verandering in de personages zelf te ontdekken. Hun leven, gewoontes en gedachtegang lijkt ondanks deze grote verandering in hun leven precies hetzelfde te zijn. Al met al mist 10.000 KM zóveel, dat je als kijker haast gaat denken dat er niet genoeg geld, tijd en ruimte was om de film te maken.

 

Gezien: 10.000 KM
In de bioscoop vanaf: 22 december 2014
Geregisseerd door: Carlos Marques-Marcet
Cast: Natalia Tena, David Verdaguer
Meer info vind je op: http://www.imdb.com/
Voorproefje:

 

 

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie